top of page

HOLISTISCH ONDERNEMEN... HUH, WAT?

Van zweverig hippieconcept naar een bruikbare manier van ondernemen. Hoe ziet holistisch ondernemen er uit, hoe doe je het en hoe oogst je er succes mee?

Provocatieve foto hè? Deze dame gaat letterlijk op in het geheel. De projectie omarmt haar en maakt haar deel van het verhaal op de achtergrond. Een letterlijke verbinding van het individu met het grotere verhaal. Een holistisch geheel, zonder pardon. Een krachtig staaltje visuele storytelling door de geweldige Oleg Heckmann.


Ik in mijn heerlijk afgelijnd hokje.

'Holisme is het idee dat de eigenschappen van een systeem niet afdoende kunnen worden verklaard door slechts de som van zijn samenstellende delen te nemen. Het geheel is meer dan de som der delen'. Bedankt, professor Wikipedia!


In de praktijk wilt dit zeggen dat je bewust bent dat dingen invloed op elkaar hebben. Exact het tegenovergestelde van wat mensen in onze maatschappij doen. Er is tijd voor werk (on the clock), tijd voor familie (off the clock), tijd voor jezelf, tijd voor... Kortom: alles is netjes in vakjes gepropt. De insteek van mensen is vaak dat ze beschermd moeten worden tegen bv. te veel werk en dat gaat het makkelijkst wanneer je 9 tot 5 presteert en dan uitcheckt.


Natuurlijk zit daar een grond van waarheid in! Die manier van denken is niet zomaar ontstaan. Denk terug aan het verhaal van Daens en je weet dat mensen vroeger ronduit mishandeld werden. Net daarom zit deze manier van denken ingebakken in de samenleving, ook bij ondernemers. Het wordt ook bij hen gezien als een ideaal. 6 op 10 ondernemers geeft namelijk aan dat ze meer grenzen willen stellen en meer in vakjes als 'personeelskwesties', 'operationele bezigheden' en 'vrije tijd' willen denken. Een safeguard, ja, maar deze manier van hokjesdenken brengt echter ook belemmeringen met zich mee.


Het alternatief: bewust zijn.

Het alternatief komt in de vorm van dat 'holistisch ondernemen'. In plaats van je conform te schikken aan wat je DENKT dat het beste voor jezelf of je zaak is, ga je beslissingen nemen over wat daadwerkelijk het beste IS. Gebaseerd op feiten en patronen in een groter geheel.


Dat begint met de ondernemer zelf. 75% van mijn cliënten zijn zelf de grootste bottleneck binnen hun onderneming. Ze stromen niet door persoonlijke issues of onzekerheden die hun succes (en geluk) in de weg staan. Word je bewust van de impact die je kleine en grote handelingen (ook privatief) hebben op je onderneming en je zal een wereld van mogelijkheden tot verbetering zien.


Andersom is ook waar. Ondernemers doen vaak hun best om 'het werk op kantoor te laten' en zaken gescheiden te houden, maar net die mentaliteit zorgt er voor dat ze hun werk mee naar huis nemen. Het potje loopt vol en na een tijd krijgen misnoegen en prikkelbaarheid de overhand.


Wanneer je in je eigen kracht komt, beslissingen neemt die gebaseerd zijn op feiten die je accepteert en ze leert plaatsen dan beginnen zaken moeiteloos te lopen. Dat wordt ook soms een 'flow' genoemd. De nood voor hokjes en aflijnen verdwijnt omdat het geheel dat je neerzet WERKT. Net als de dame in het kunstwerk heb je plots geen nood meer om je te verstoppen. Het geheel waar je aan werkt en jij zijn dan één.


Komaan Katia, concreet worden!

Ok, ok. Ik begrijp dat het allemaal nog een beetje conceptueel blijft. Laat mij de kracht van deze manier van ondernemen duiden aan de hand van een case.


De eigenaar van een aanzienlijke Nederlandse firma contacteerde mij ten einde raad met een ultimatum voor zichzelf. Binnen de twee maanden zijn 'klotezooi' rechtzetten of een compleet ander leven gaan leiden. Gedaan met ondernemen en al het gedoe. Ondernemerschap was een scheet in een fles, zei hij, een teleurstelling die alleen maar dwong tot keuzes maken waar hij ongelukkig van werd. Opofferingen en drempels, meer niet.


Om orde in de chaos te scheppen, had hij een fulltime personal assistant in dienst die niets anders deed dan plannen, plannen en herplannen. Genoeg tijd voor de kinderen, voor de ex-vrouw, voor personeel, voor deals, voor de ski- en surftrips,... Het leven was een takenlijst geworden van hokjes die afgevinkt moesten worden. Een opgave. Elk domein moest succesvol zijn of werd geschrapt (net als zijn productlijnen). Wat niet presteerde, ging er uit.


Door connecties en triggers te zoeken binnen al deze hokjes, kwamen we er al snel achter dat alles wat voor blijdschap zorgde hem ook succes had gebracht en dat de mechaniek achter bepaalde zakelijke beslissingen ook toepasbaar was binnen zijn privé. Sterker nog: plots zag hij (als een echte ondernemer) kansen binnen het geheel. Mogelijkheden om kinderen bij zakelijke insteken te betrekken en kansen om zaken te doen tijdens privé. Overtuigingen en waardes die als bijzaak waren beschouwd, werden naar de voorgrond geschoven en als zakelijke kansen gezien.


Samengevat: het duurde één maand om de 'klotezooi' om te buigen tot een succes. De nood om ergens in een hutje op de heide te gaan zitten? Die was plotsklaps verdwenen. Niet alleen versterkten privé en werk elkaar, ook binnen de firma zorgde het bewustzijn van de impact van bepaalde beslissingen op het grotere geheel voor een positieve evolutie. Het was de katalysator voor positieve verandering.


De bewustwording zorgde er voor dat problemen niet meer onvatbaar en sterk waren, maar hapklare uitdagingen die duidelijke impact op andere elementen hebben. Het resultaat was voelbaar én meetbaar: in de maanden na deze switch van mindset steeg zijn omzet met maar liefst 15% en, snel meegenomen, de ex-vrouw werd opnieuw zijn vrouw.


Conclusie

Ben je dus af en toe het zat dat dingen door elkaar lopen en wil je meer vat krijgen op de situatie door alles in vakjes te duwen? Weet dan dat je het jezelf moeilijker maakt. Ga voor overzicht door begrip en impact door doordachte actie!


Heb je een helpende hand nodig die je helpt om inzichten te verwerven én ze op een meetbare manier succesvol in je onderneming implementeert? Ik heb 25 jaar ervaring met het ombuigen van uitdagingen naar succes. Geef mij een seintje en ik geef graag vrijblijvend advies!



Comments


bottom of page